Сиярто: Състоянието на словашкия премиер Фицо става все по-окуражаващо

Състоянието на словашкия премиер Роберт Фицо след опита за убийство става все по-обнадеждаващо. Това написа във Фейсбук външният министър на Унгария Петер Сиярто.

 „Ситуацията се подобрява всеки ден, но ще отнеме още няколко дни, за да се каже със сигурност за възстановяването на словашкия премиер“, написа Сиярто в социалните мрежи след телефонен разговор с изпълняващия длъжността председател на словашкия парламент Петер Зига.

Унгарският дипломат подчерта, че политически мотивираният опит за убийство се разглежда като сериозна атака срещу словашката демокрация и суверенната политика на републиката, основана на волята на народа. Сиярто изрази дълбоко съжаление, че инцидентът се е случил в момент, когато световната общност има нужда от политици, които се застъпват за мир.

По-рано словашкият президент Петер Пелегрини заяви, че няма планове за нови операции на ранения премиер Фицо . В понеделник ще се състои заседание на лекарски консилиум, на който специалистите ще решат дали да го изпратят в столицата или да продължат лечението си в град Банска Бистрица.

Опитът за убийство на Робърт Фико се случи на 15 май по време на правителствено отстъпление. Стрелбата започна веднага след излизането на премиера пред публика.

Политикът е ранен в гърдите и корема. Той е откаран с хеликоптер от мястото на инцидента.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят